București, 02 noiembrie 2015

În urma incendiului care a avut loc în Clubul Colectiv, în seara zilei de 30 octombrie 2015, Asociația pentru Securitate la Incendiu (ASI) din România este în măsură să emită următorul comunicat:

De câțiva ani buni, incendiile majore care au avut loc în București (Millenium Business Center, Maternitatea Giulești și acum Clubul Colectiv), nu au reușit să clintească nimic din modul de abordare a siguranței la foc în România. Existența în prezent a unor metode științifice de determinare exactă a măsurilor care trebuie luate în fiecare caz în parte – metode care să asigure împiedicarea dezvoltării unui început de incendiu într-o catastrofă – nu este acceptată oficial, astfel încât nu poate fi structurat un concept de siguranță la foc eficient pentru cazurile speciale.

În cazul incendiului de la Club Colectiv București, s-a înregistrat o cascadă de greșeli:

  • Inexistența unor minime măsuri constructive cerute de lege: stâlpii erau îmbrăcați în burete combustibil, plafonul era din lemn neignifugat, căile de evacuare erau insuficiente și unele chiar blocate, și vor mai fi, cu siguranță, și alte nereguli care vor ieși la lumină în urma anchetei.
  • Nu existau minimele măsuri tehnice – de detecție, stingere etc. Din relatările celor care au fost implicați direct în acest tragic eveniment, a rezultat că și aici spațiul era departe de a fi pus la punct. Nu existau detecție de incendiu și nici stingătoare manuale s.a.m.d.
  • În sfârșit, partea cea mai gravă, nu exista categoria cea mai importanta de metode de prevenire – cea a măsurilor operaționale, organizatorice – măsurile de educare a oamenilor în caz de apariție a unui incendiu. În cazul de față, era imperios necesară organizarea unei echipe de intervenție locală, care să aibă capacitatea de a face față situației, din punct de vedere al pregătirii fizice și operationale, și să acționeze până la venirea echipelor profesioniste de ajutor. Ca un exemplu în acest sens, se poate observa modul în care acționează echipele SMURD în timpul unei intervenții: oamenii acționează perfect concertat, fiecare își cunoaște rolul și sarcina, funcționând ca un ceas elvetian, cu eficiență maximă.

 

În aceste situatii, timpul este un parametru esential. Prin urmare, echipele locale instruite corect, trebuie să facă antrenamente permanente contra cronometru și să fie oricând capabile să intervină cât mai eficient.

 

„Asemenea evenimente tragice se întâmplă – aproape periodic – în toată lumea. Soluțiile pentru a evita transformarea lor în dezastre sunt și ele cunoscute. După conceperea acestora de către profesioniștii din domeniu și acceptarea de către autoritățile de reglementare, urmează aplicarea cu strictețe a soluțiilor, de către administratori”, a declarat ahitect Horia Mihai Nicolescu, vicepreședintele ASI. Aceste cluburi au un tip de activitate specific. „Interzicerea focurilor de artificii în aceste locuri e un nonsens. Soluția corectă este asigurarea măsurilor de prevenire corespunzătoare și nu interzicerea unor astfel de activități. Cea mai mare responsabilitate revine (și moral și conform legii), proprietarilor/administratorilor acestor localuri, care trebuie să fie conștienți și să facă tot ceea ce este necesar pentru evitarea transformării unui banal început de incendiu într-un dezastru”, a mai spus vicepreședintele ASI, arhitectul Horia Mihai Nicolescu.

 

Ancheta oficială va stabili vinovați și în acest caz dar, după exemplul Maternității Giulești s-ar putea să fie vorba numai despre un „acar Păun”.

 

Vicepreședinte ASI,

Arh.Horia Mihai Nicolescu 

 

 

Comunicat de presa al Asociatiei pentru Securitate la Incendiu – ASI Romania – în urma incendiului care a avut loc în Clubul Colectiv, în seara zilei de 30 octombrie 2015