Grupul de firme SIGURA a crescut organic, impreuna cu afirmarea pe piata romaneasca de specialitate a primei firme a grupului– SIGURA TOTAL FIRE & BUILDING ENGINEERING (TFBE) – firma cu capital integral romanesc fondata in 2003.

Inca de la inceput, misiunea acestui grup de firme a reprezentat : prima oferta complet integrata de securitate la incendiu, bazata pe cele mai moderne solutii existente in lume si care sa fie capabila sa raspunda oricaror cerinte, la cel mai inalt nivel de performanta.

SIGURA TFBE a fost conceputa ca o “firma completa” sau – cum spun strainii, “one hand decision company” – adica o firma extrem de profesionala care poate “acoperi” tot spectrul activitatilor din domeniul managementului sigurantei la foc.

Mediul de business in care firmele grupului SIGURA activeaza este grevat de o serie de distorsiuni, carora firmele trebuie sa le faca fata:

  1. Prima problema a pietei romanesti este lipsa celui de-al treilea “pol” al oricarei piete mature si stabile de siguranta la foc – societatile de asigurare – care , alaturi de ceilalti doi (clientul si specialistul “provider” de know-how, de materiale, sisteme si echipamente specifice) intregesc sistemul de piata si il fac sa functioneze corect si in directia care trebuie. Societatile de asigurari sunt “arbitrul” acestei piete si reprezinta principalul ei “sistem regulator”.
  2. Alta problema este aceea a calitatii produselor. Dupa 1989, piata romaneasca a fost invadata de o gramada de produse de o calitate indoielnica, fabricate te miri unde sau sub licente dubioase Au trebuit sa treaca ani buni pana cand o “sita” de triere sa inceapa sa–si faca simtita prezenta. Aceasta “sita” inseamna atat informarea publicului cat si un grad mai ridicat de exigenta la acordarea avizelor de vanzare pe piata romaneasca. Daca ar fi existat societatile de asigurari, acest lucru nu s-ar fi intamplat, intrucat acestea erau “sita” cea mai corecta si eficienta posibila.
  3. a treia problema este lipsa de informare in domeniu a publicului. Este cunoscut faptul ca unui client neinformat poti sa-i vinzi aproape orice, lucrul depinzand de abilitatea vanzatorului. Evident ca acest lucru frizeaza, de multe ori, impostura dar.. afacerile sunt afaceri iar pagubit este, in final, nivelul general de siguranta la foc al cladirilor din Romania (cu toate consecintele care decurg de aici). Un public informat este un partener (nu un client “orb”) iar solutiile de siguranta la foc sunt – intotdeauna – un compromis acceptabil intre calitate (eficienta) si pret.
  4. In sfarsit, exista si problema antreprenorilor generali care lucreaza la noi in sistemul vechi romanesc, neintelegand conceptul de management integrat al securitatii la incendiu, respectiv stransa interdependenta dintre un concept coerent de siguranta la foc si eficienta lui. Este un sistem pagubos atat pentru Beneficiarul investitiei (cel care, de fapt, plateste totul) cat si, extrem de grav, pentru eficienta de ansamblu a conceptului de siguranta la foc al cladirii. Aici, toate sistemele trebuie sa fie coerente si compatibile – aceasta fiind conditia esentiala ca – in caz de incendiu – conceptul sa dea randamentul din proiect si sa asigure protectia la foc scontata. Numai lucrand in acest sistem se pot face si economii mari financiare, se simplifica colaborarile si exista o conceptie si un control unitar care pot asigura eficienta conceptului in caz de incendiu.

Astfel, foarte repede si in lumina lacunelor mentionate mai sus, am realizat ca principala ramanere in urma a pietei romanesti era lipsa de informare in domeniu, grefata pe o structura de piata imatura si conditionata de abordari subiective si fara nici o legatura cu legile care trebuie sa ordoneze o piata libera (arbitrar, contracte acordate pe criterii de avantaj personal sau de grup, etc.).

 

Din acest motiv (si pentru ca nu puteam sa schimbam noi piata de pe o zi pe alta pe cai coercitive) am recurs la singura cale care ne era la indemana: educarea si formarea acesteia, cale pe care ne-am asumat-o in mod deliberat si constient. Aceasta cale este insa o actiune de lunga durata, care necesita eforturi mari (financiare si umane) si care trebuie dusa cu tenacitate si profesionalism. Din acest motiv, echipa firmei SIGURA TOTAL FIRE & BUILDING ENGINEERING avea nevoie de un nou vector cu o noua abordare pentru a-si putea duce la bun sfarsit sarcina asumata. Era nevoie de o noua firma dedicata acestui scop, cu viziune globala asupra securitatii la incendiu, care sa poate aborda absolut toate componentele necesare care concura la rezolvarea acestei probleme, la nivelul de informare cel mai recent existent in lume. Era insa nevoie si de niste structuri noi, care sa promoveze aceasta noua viziune.

 

Aceste doua comandamente au condus la aparitia in 2005 a firmei SIGURA PROMETEU & CONSULT (SPC) – dedicata exclusiv domeniului consultantei, analizelor de risc, expertizelor si formarii autorizate in managementul securitatii la incendiu. Si, pentru ca era nevoie de o voce mai puternica (care sa fie “auzita” si de organele statului cu responsabilitati in acest domeniu), in 2009 SIGURA TFBE si SPC au initiat, impreuna cu alti 10 membri fondatori, organizarea ASIAsociatia Romana pentru Securitate la Incendiu. In sfarsit, anul urmator, in 2010SPC si ASI inaugureaza Scoala Prometeu – ca un forum deschis de discutii pentru toti profesionistii implicati in domeniul securitatii la incendiu.

 

Aceasta dezvoltare logica si naturala a decurs din analiza obiectiva a pietei, in care se simtea lipsa unei asociatii profesionale a tuturor acelora care activeaza in domeniu dar si a unui spatiu deschis de discutii profesionale pentru clarificarea si rezolvarea nenumaratelor aspecte confuze sau contradictorii ale legislatiei si practicii acestui domeniu. Credem cu tarie ca succesul acestei actiuni este conditionat de recunoasterea necesitatii ei stringente si de disponibilitatea intalnirii la o aceeasi masa de discutii a tuturor structurilor implicate, care pot oferi si asigura raspunsul corect la aceasta problematica. Acesta este ratiunea Scolii PROMETEU – de a fi un forum de discutii deschise, un mediu in care sa se poata discuta liber si deschis problemele tuturor celor implicati in domeniul securitatii la incendiu din Romania, un mediu de prezentare a noutatilor in domeniu si de convergenta al ideilor – la care sunt invitati sa participe liber toti cei care doresc si pot sa ajute la modernizarea acestui domeniu in Romania (vazuta ca o tara europeana si care trebuie sa recupereze cat mai rapid intarzierile din acest domeniu).

Astfel, s-a constituit si in Romania un pol profesional si bine structurat, de promovare in piata a conceptelor moderne ale managementului securitatii la incendiu, la nivelul de abordare din tarile avansate si dispunand de toate argumentele posibile de promovare acestora. In cadrul acestei structuri formata din cei trei piloni:

  • ASI – asociatia profesionala
  • Scoala PROMETEU – modul public de manifestare al ASI
  • SPC – firma suport,

firmei SPC ii revine rolul de integrator si promotor pe piata nationala al noului concept de management procedurat si integrat de securitate la incendiu, de diseminare in randul specialistilor domeniului a celor mai noi concepte si realizari din tarile avansate, in scopul alinierii Romaniei la practica avansata internationala.

 

Asteptam sprijinul tuturor profesionistilor convinsi de aceasta viziune si credem cu tarie ca “numai impreuna cu ei putem sa construim azi viitorul mai bun de maine”.