In general, notiunea de securitate la incendiu este inteleasa in mod diferit de persoanele care se refera la ea, abordarea fiind dictata de catre nivelul de educatie tehnica si de gradul de implicare in acest domeniu al persoanelor respective.

Este evident insa ca un asemenea concept trebuie judecat – in principal – prin prisma eficientei acestuia in caz de incendiu ! Si atunci, putem evalua relativ simplu daca o solutie de siguranta la foc oferita este suficienta sau nu intr-un caz dat !

Deasemenea, un asemenea concept (care se masoara in protectia vietilor omenesti si a bunurilor materiale) trebuie judecat si prin prisma realitatii aplicarii acestuia ! De ce ? Pentru ca toate incendiile cunoscute care au avut loc in ultima vreme in cladirile din Romania au aparut si au evoluat rapid in cladiri care aveau documentele cerute de lege pentru asigurarea sigurantei la foc. Si atunci apar firesc urmatoarele doua intrebari:

 • unde apare fractura intre legislatie si practica (realitate) ?
 • de ce respectarea normelor legale nu asigura, in acelasi timp, si realizarea unei protectii la foc reale si eficiente?

 

Rezulta astfel ca o siguranta reala si eficienta la foc nu este doar consecinta aplicarii stricte a unor prescriptii legale obligatorii din diversele acte normative ale domeniului. Cu alte cuvinte, respectarea normativelor acestui domeniu nu implica in mod automat si ajungerea la o solutie reala si eficienta de protectie la foc ci numai asigurarea cadrului legal de functionare in baza unui nivel minimal acceptat pe plan national !

Ilustram afirmatia anterioara cu definitia americana a “securitatii la incendiu” din codul NFPA in care

securitatea la incendiu este perceputa astazi ca o serie de sanse si posibilitati care se ofera permanent celui care organizeaza aceste activitati, structurate intr-o tactica flexibila, cu abordare continua pe toata durata de viata a unei cladiri, respectiv: proiectarea, executia, exploatarea si – in special – de-a lungul intregii perioade de timp in care are loc un incendiu.

Aceasta definitie este foarte clara si ea abordeaza toate aspectele calitative legate de securitatea la incendiu si anume:

 1. Nu exista o formula matematica pentru a realiza o securitate la incendiu reala si eficienta;
 2. Ea presupune un mix (foarte complex) de solutii care se constituie pe baza experientei celui care o organizeaza si aflat doar la indemana profesionistilor domeniului;
 3. Este o activitate continua, care nu se termina niciodata !

De aceea, o protectie integrala la incendiu bine articulata, reala si eficienta, este mult mai mult decat suma cerintelor legale si ea inglobeaza trei directii de activitate:

 1. Protectia structurala (pasiva) cu masuri care tin de cladire, de tip pasiv.
 2. Protectia tehnica (activa) cu masuri care tin de sistemele tehnologice implementate, de tip activ
 3. Protectia organizationala (proceduri si instruiri), cu masuri care tin de implementarea in comportamentul oamenilor a unui concept coerent si eficient de securitate la incendiu, in scopul evitatarii erorii umane. Aceasta directie reprezinta – de fapt – controlul eficientei implementarii primelor doua directii.

 

Un alt aspect important care trebuie subliniat in viziunea noastra este aplicarea consecventa a conceptului de management integrat si procedurat de securitate la incendiu.

 • De ce integrat ? Pentru ca reuneste toate componentele care concura la securitatea la incendiu, intr-un sistem integrat, coerent si operational – de unde si notiunea de management al securitatii la incendiu – ca reprezentand intregul ansamblu de activităţi necesare unei funcţionalitati eficiente a tuturor etapelor componente ale conceptului, respectiv: conceptia, organizarea, îndrumarea, dirijarea, formarea, administrarea, leadership-ul, etc.
 • De ce procedurat ? Pentru ca trebuie sa se bazeze pe un sistem procedurat, controlabil si cu trasabilitate, asemanator cu sistemul procedurat de Asigurarea Calitatii. Numai in aceasta forma se poate asigura in exploatare performanta maxima, stabila si permanenta a conceptului de securitate la foc reala si eficienta.

Managementul integrat si procedurat de securitate la incendiu se aplica in trei etape:
1 – etapa de proiectare, de care raspunde echipa de proiectare
2 – etapa de constructie, de care raspunde echipa de executie
3 – etapa de exploatare, de care raspunde echipa de exploatare a Beneficiarului investitiei

iar SPC este capabila sa ofere suport tehnic integral si solutii optime pentru oricare dintre aceste etape.

 

Ce ne diferentiaza de alte abordari existente pe piata actuala romaneasca ?

Viziunea noastra se refera la o abordare sinergica si exhaustiva a sigurantei la foc prin metodele ingineriei securitatii la incendiu, implicand simultan toate componentele tehnice si umane ale problemei dar tinand permanent cont de realitatile de azi ale Romaniei. Tocmai de aceea, viziunea noastra este unica pe piata actuala din Romania, asigurand o solutionare inteligenta, adaptata fiecarei situatii in parte si care poate oferi securitatea aproape absoluta a oamenilor in caz de situatii extreme – in conditiile actuale din tara noastra.

Avand insa in vedere ca perioada de exploatare reprezinta cca.95% din viata unei cladiri, rezulta ca si pericolele de incendiu din aceasta etapa sunt cele mai mari. Consideram astfel ca, in stadiul actual in care se afla Romania, se justifica focalizarea prioritara a activitatilor destinate securitatii la incendiu asupra masurilor operationale.

 

Daca tinem seama ca in Romania de azi se manifesta:

 • o lipsa acuta de sume mari pentru investitia initiala in securitate la incendiu;
 • o mentalitate reticenta de a investi in securitatea la incendiu, datorita si atitudinii gresite a asiguratorilor;
 • o preocupare redusa acordata educarii oamenilor in perioada de exploatare in scopul formarii unei culturi organizationale proactive de securitate la incendiu

se poate obtine o mentinere timp mult mai indelungat a nivelului maxim initial de securitate la incendiu in organizatie (adica o securitate reala si eficienta) compensand diminuarea eficientei in timp a masurilor constructive si tehnice prin tinerea la zi, amplificarea si imbunatatirea permanenta a continutului masurilor operationale – vezi Graficul 1.

Graficul 1
Graficul 1

 

In conditiile actuale de la noi, aceasta abordare compensatorie a masurilor operationale in raport cu cele constructive si tehnice prezinta mai multe avantaje:

 1. sunt mult mai ieftine decat cele constructive sau tehnice;
 2. nu apar la inceputul investitiei initiale ci se aplica progresiv de abea in faza de exploatare (nu maresc costul initial al investiei);
 3. sunt proprii fiecarei situatii in parte, la nivelul de decizie al Beneficiarului si la indemana acestuia – conducand la o adaptare eficienta a masurilor de siguranta la foc;
 4. sunt flexibile (adaptabile la modificarile interne si externe care pot apare in timp). Astfel ele raman mereu “la zi” fata de solutiile constructive si tehnice care imbatranesc si se uzeaza fizic si moral. In acest fel, se poate mentine nivelul initial de protectie la foc, in ciuda faptului ca solutiile constructive si tehnice isi pierd progresiv din eficienta, prelungind astfel si perioada de valabilitate/viata a acestora – vezi Graficul 2;

in acelasi timp, ele pot marca tin Romania si recerea de la metodele prescriptive la cele ale ingineriei securitatii la incendiu.

 

Graficul 2
Graficul 2

 

Aceasta este viziunea SPC asupra ABORDARII Securitatii la Incendiu IN ROMANIA DE AZI, viziune care are 2 avantaje majore: reduce puternic cheltuielile initiale necesare atingerii unui nivel eficient si real de securitate la incendiu; insista pe latura educativa, integrata si procedurata a formarii personalului – domeniu in care Romania este mult in urma in raport cu statele avansate.

Aceasta viziune asupra abordarii securitatii la incendiu o aplicam consecvent in toate proiectele noastre, cu increderea ferma ca in acest fel:

 1. ajutam clientii nostri in obtinerea unei sigurante la foc reale si eficiente cu costuri mai mici;
 2. desfasuram o activitate educativa de ridicare a constiintei oamenilor, in scopul realizarii in fiecare societate a unei culturi organizationale proactive de securitate la incendiu.
 3. ridicam nivelul general national de securitate la incendiu si aducem Romania la nivelul tarilor dezvoltate ale domeniului.