Horia Mihai Nicolescu – luni, 9 noiembrie 2015.

incendiu-colectiv-concert-captura

Referitor la incendiul de la clubul COLECTIV, traim acum un moment “la cald” (firesc, de altfel, pana la un punct) iar toti cei care abordeaza subiectul au diverse unghiuri de vedere, mai mult sau mai putin competente. As incerca sa initiez insa, in cele ce urmeaza o dezbatere mai “la rece”, care sa incerce sa ajunga la cauze, la radacinile adanci ale acestui eveniment care – o sa constatam in final – sunt aceleasi, indiferent ca discutam de incendiile de la Turnul Armeneasca, maternitatea Giulesti sau – acum – la discoteca COLECTIV (ca sa le enumăr numai pe cele mai cunoscute). De aceea, vreau sa clarific cateva aspecte mai putin cunoscute de nespecialisti (nu toate deocamdata !) si sa lansez cateva subiecte de discutie, la care sper completari si luari de pozitii (pro sau contra, evident).

1 – Ce inseamna, de fapt, asigurarea unui nivel de siguranta la foc eficient si real?

Aceasta se face prin trei categorii de metode:

1 – Constructive – ale cladirii (stalpi, plansee, bariere si etansari de penetratii, etc.). In cazul nostru, nu erau asigurate nici macar cele mai elementare masuri de prevenire:

·        Stalpii erau imbracati in burete combustibil

·        Plafonul era din lemn neignifugat

·        Caile de evacuare erau insuficiente (unele chiar blocate) si or mai fi fost, cu siguranta, si altele care vor apare la ancheta.

2 – Tehnice – de detectie, stingere, etc. Din relatarile celor care au fost implicati direct in acest eveniment, se pare ca nici aici treaba nu era in regula ! Nu exista detectie de incendiu, nu existau stingatoare manuale suficiente, s.a.m.d.

– In sfarsit, categoria cea mai importanta de metode, este cea a masurilor operationale, organizatorice – adica masurile de educare a oamenilor in caz de aparitie a unui incendiu. Aici noi stam cel mai prost; lumea nu este educata deloc in acest sens ! Ca sa intelegeti mai bine ceea ce spun, incercati sa faceti comparatia intre reactia a 200 de soldati disciplinati adunati intr-o sala si cea a 200 de civili eterogeni (tineri in cazul nostru), care nu au nici macar un nivel minim de educatie in acest sens. In primul caz, evacuarea se va face fara probleme, in al doilea s-a văzut!

Ca o paralela, de ce nu va intrebati cum se face ca japonezii nu au morti si raniti la numeroasele lor cutremure serioase? Pentru ca fac permanent antrenamente iar in cazul unui cutremur adevarat, fiecare stie ce trebuie sa faca! Faceti o comparatie cu situatia din Romania si trageti concluzia care se impune.

Citeste articolul complet in Ziarul Financiar

Ziarul Financiar – „Un specialist în securitatea anti-incendiu: La rece despre incendiul de la clubul Colectiv”
Tagged on: